Omschrijving

Het proces draait om het spelen met wat zich deconstrueert, vervaagt, maar tegelijkertijd iets anders ontwikkelen dat daaruit voortkomt. Waar één ding eindigt, begint iets anders, nieuws. Een energie die vrijkomt wanneer er deze deconstructie plaatsvindt, kan onverwachte vormen voortbrengen die innovatief worden, als een bron van een nieuw, voorheen ondenkbaar, concept. De techniek gebaseerd op Chinese inkt maakt het mogelijk om rauwe maar tegelijkertijd subtiele vormen te creëren, die spelen met wat wel of niet wordt getoond en beelden in suspensie produceren. Ze nemen de vorm aan van droombeelden waar de tijd is gestopt.



Biografie

Julien Fallesen werd geboren op 11 januari 1996 in Brussel. Hij is afgestudeerd aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre, waar hij zijn bachelor behaalde in 2019 en zijn master in 2021.

Artistieke Focus: De tekeningen en schilderijen van Julien Fallesen verkennen consistent het thema van vernietiging en wederopbouw door creatie. Zijn werken dienen als reflecties op de kwetsbaarheid van architecturale, economische en sociale structuren. De stukken duiken in de concepten van vernietiging, wederopbouw en transformatie als drijvende krachten voor vernieuwing. Terwijl de werken een destructieve neiging tonen, wordt de daad van vernietiging niet afgebeeld als gewelddadig maar als transformerend, gericht op het vestigen van visuele relaties in de ruimte.

Technieken en Media: Om zijn artistieke zoektocht naar vernieuwing uit te drukken, maakt Julien Fallesen gebruik van verschillende technieken en media zoals tempera, houtskool, Oost-Indische inkt en acrylverf. De voortdurende wens om nieuwe technieken en media te verkennen blijft een drijvende kracht achter zijn artistieke inspanningen.

Artistieke Filosofie: In wezen zoekt het werk van Fallesen naar herontdekking van de vrijheid van kunst door zich te bevrijden van de beperkingen van politieke betrokkenheid of strijd. Het stelt een meer directe, rauwe confrontatie met de kijker voor, waarbij de nadruk ligt op het proces van ontdekking, incorporatie en toe-eigening.

Awards: Genomineerd voor de Prix Elisabeth Burdot.

Tentoonstellingen:

  • 17 maart 2023: Salon International d’Art Contemporain (Esch sur Alzette – Luxemburg)
  • 22 september 2022: Groepstentoonstelling aan La Cambre Tribute to Denis De Rudder
  • 16 september 2022: Biodivercity in Maison du Peuple, St Gilles – Brussel
  • 4 juni 2021: Groepstentoonstelling in Centre d’Art bruxellois – ELEVEN STEENS
  • 18 oktober 2018: Opening van ONE muurschilderingen – Brussel

Artistieke Projecten:

  • 2018: Muurschilderingen in ONE vergaderruimtes over het thema Brusselse locaties.
  • 2016: Deelname aan het project voor bewustwording van borstkanker, Luxemburg.


Werken